Støt Facebookgruppen ”Vi elsker private daginstitutioner”

Spifo støtter kampen for, at der fortsat skal kunne oprettes privatejede daginstitutioner

Regeringen har med sine støttepartier aftalt, at nye privatinstitutioner fremover skal være organiseret som selvejende institutioner, og dermed ”non-profit”.

For de eksisterende privatejede daginstitutioner vil der blive lavet en “nænsom” overgangsordning, hvor de fremadrettet kan vælge at blive omdannet til selvejende institutioner eller ændre deres vedtægt, og underlægge sig nye vilkår og et tilsyn, der forhindrer udtræk af overskud.

Dette har medført en lavine af protester fra privatejede institutioners side, hvor argumenterne er, at ændringen vil betyde store eksistentielle problemer for de eksisterende privatejede institutioner og reelt fjerne grundlaget for, at der kan etableres nye græsrodsprægede og forskellige små daginstitutioner, som ellers er i meget høj kurs blandt forældre. En af udfordringerne er, at det fremover vil være nærmest umuligt at låne penge til etablering af en ny privatinstitution.

Senest er der blevet dannet en gruppe på Facebook; ”Vi elsker private daginstitutioner”

SPIFO opfordrer til, at så mange af vore medlemmer som muligt støtter sagen og melder sig ind i gruppen og deler de mange gode historier i gruppen. Det kan du gøre via dette link:

Vi elsker private daginstitutioner

Spifo´s formand, Denice Valentin, der ejer og er leder af Aurora Børnehus i Gladsaxe er en af de meget aktive ildsjæle i kampen for en fremtid for privatejede daginstitutioner. I Facebookgruppen ”Vi elsker private institutioner” kan du læse Denice´s historie og opfordringer.

Denice giver her på egne, og Spifo`s, vegne en lille update om den verserende kamp for de private daginstitutioners fremtid:

  • Flere af de borgerlige partier arbejder for vores sag i Folketinget
  • Mange af de øvrige aktører (Danske Erhverv, Dansk Industri og de øvrige paraplyorganisationer) deltager aktivt i kampen for de private institutioners fremtid.
  • Alternativet har formuleret et oplæg til de politiske forhandlinger baseret på vores argumenter
  • Merkur Bank har udarbejdet et dokument, vi kan bruge for at dokumentere besværligheden ved at opnå låntagning til oprettelse af selvejende privatinstitutioner.
  • Enhedslisten erkender, at det kun er 3,6% af de private daginstitutioner, der tager overskud ud (hvilket jo i sig selv gør det absurd at ville forbyde alle privatejede institutioner fremadrettet).
  • Jacob Mark fra SF har på en henvendelse til Folketinget svaret, at han vil se nærmere på, hvordan det bliver muligt økonomisk at starte selvejende institutioner i fremtiden.
  • Der er god debat i den radikale debatgruppe, hvor de fleste har samme synspunkt, som os. Dog er der ingen, der officielt har meldt ud, hvorfor de radikale har ændret mening, siden 2014, hvor Enhedslisten også ville af med de private aktører.

Denice og Spifo fortsætter sammen med områdets øvrige aktører kampen, og vi håber I vil støtte op!

Bedste hilsner

Morten Kyst, seniorkonsulent i Spifo

 

Udgivet i Ikke kategoriseret